Jaa postaus kavereille...

Harjattoman sähkömoottorin ohjaimen peruskytkennät.

Tässä artikkelissa kerron kuinka moottorinohjain kytketään ajoneuvoon ja millä liitännöillä moottori saadaan käynnistymään.

Eri valmistajien moottorinohjaimissa käytetään erilaisia liittimiä joista alla muutama kuva. Yleensä moottorinohjaimen perustoiminnoissa on kaapeleissa standardivärit, mutta toki poikkeuksiakin on. Alla olevat ohjeet kattavat varmasti suurimman osan markkinoilla olevista moottorinohjaimista.

Harjattomassa ajoneuvokäyttöön tarkoitetussa sähkömoottorissa on vaihekaapeleiden lisäksi myös HALL anturit. Normaalissa 3-vaihemoottorissa joita käytetään kotitalouksissa tai teollisuudessa ei HALL antureita yleensä ole ja siten niiden toiminta ja kytkentä on monelle vierasta.

Alla olevassa kuvassa on esitelty peruskytkennät.

  1. Power Switch on herätinvirta joka ohjataan virtalukon tai kytkimen kautta akulta moottorinohjaimeen joka käynnistää tai sammuttaa ohjaimen kun avainta / kytkintä käännetään. Tähän ohjataan akun jännite joka on yleensä 24-72v riippuen järjestelmästä. Tämä kaapeli on yleensä erillinen punainen tai oranssin värinen kaapeli, mutta se voi olla integroiduissa järjestelmissä liitetty moninapa liittimen kautta.
  2. Akun virtakaapelit. Yleisesti reikäliittimillä monessa moottorinohjaimessa mutta voi olla myös muita liittimiä kuten XT-60, Andersson, jne. Kytketään yleensä 5-napaiseen liitin rimaan johon kytketään myös moottorin vaihekaapelit.
  3. Moottorin vaihekaapelit. Värit sininen, vihreä ja keltainen. Yleensä reikäliittimillä jotka kytketään 5-napaiseen liitinrimaan virtakaapelien kanssa. Pienempi tehoisissa moottoreissa ( sähköpyörät / sähköpotkulaudat ) voi vaihekaapelointi olla yhdistetty moninapaliittimeen Hall kaapeleiden kanssa.
  4. Hall anturit. Moottorissa on yleensä 3 Hall anturia joiden kaapeleiden värit ovat samat kuin vaihekaapeleiden, eli vihreä, sininen ja keltainen. Lisäksi tässä nipussa on 5v jännite sekä maa joiden värit ovat punainen ja musta. Toisinaan tässä liittimessä voi olla myös kuudes kaapeli joka on yleensä moottorin lämpötilan anturille. Hall antureilla on yleensä 6-napainen standardiliitin, mutta niitä on muutamia erilaisia. Kuvassa oleva on toinen yleisimmistä joita mm: Kellyn moottorinohjaimet käyttää.
  5. Kaasukahvan kaapelointi. Peruskaasukahvassa on 3 kaapelia joiden värit ovat yleensä punainen, musta ja vihreä. Toisinaan ne voivat olla myös kaksivärisiä mm: punavalkoinen, musta ja vihreä valkoinen. Toisinaan punainen väri voi olla myös pinkki tai purppura, mutta yleensä nämä samat värit kulkevat samassa nipussa. Toisinaan kaasukahvassa voi olla myös virtalukko, nopeuden valitsin tai peruutusvaihteelle katkaisija ja siten johtonipussa voi kulkea usean värisiä kaapeleita. Usein näiden johtonippujen värit ja liittimet kannattaa googlettaa esim: valmistajan sivuilta tai etsiä yleisesti kuvahaulla netistä vastaavien ohjaimien kytkentöjä.

Kytkemällä edellä esitetyt kaapelit moottorinohjain lähtee päälle jos kyseessä on saman valmistajan yhteen suunnitellut tuotteet. Jos kytket eri valmistajien tekemät tuotteet toisiinsa, voi niiden vaihekaapelointi poiketa toisistaan ja moottori ei lähde pyörimään, pyörii huonosti tai pyörii väärään suuntaan. Jos moottorinohjaimessa ei ole automaattista vaiheiden tunnistusta, niin tutustu tähän artikkeliin. https://pekansahkokiituri.fi/kuinka-loytaa-oikeat-vaiheet-harjattomaan-moottoriin/

Moottorinohjaimesta löytyy myös muita liitäntöjä riippuen mihin tarkoitukseen ne ovat tehty mm: jarrukahvoille jotka katkaisee vedon kun jarrua painetaan, peruutusvaihteelle, 3- asentoiselle nopeuskytkimelle, sähköpyörissä PAS anturilla joka tunnistaa kun polkimia pyöritetään, varashälyttimelle, valojen ohjaukselle jne.

Vaikka moottorinohjaimessa on usein paljon erilaisia kaapeleita sekä liittimiä ja tuskan hiki voi valahtaa otsalta jo ennen ensimmäistäkään kytkentää, niin loppujen lopuksi peruskytkentä on melko helppoa. Kytkemällä edellä esitellyt kaapelit moottori yleensä herää henkiin.

Alla tyypillinen kiinalainen ohjain perusliittimillä. Kuvassa toinen HALL anturien yleinen 6-napainen liitin.

Alla Kellyn ohjainten tyypilliset kytkennät. Näissä ei ole erillisiä liittimiä joka kytkennälle, vaan kaikki kaapelit kytketään moninapa liittimiin joiden kytkentään löytyy ohjeet valmistajan sivuilta ilmaiseksi.

Alla oleva kuva on tyypillinen sähköpyörän ohjain jossa liitännät ovat vesitiiviillä moninapaliittimillä.

Vastaa

Myös nämä saattaa kiinnostaa